Språk

I skolan tyckte jag språk var det roligaste på schemat. Lätt. Svenska, engelska, franska och tyska. Bring it on! Längtade till dessa lektioner. Måste göra en paus så att min lillebror kan skratta klart 😉

Tänkte snabbt ut min egen sanning att språk var viktigare än t ex matte och fysik, sådant som datorer kan räkna ut…så resonerade mitt 15-åriga jag (hm, jag vet att det resonemanget inte håller, men vad gör man inte till sitt försvar?).

Språk, behövs ju för att förena människor, så att vi kan kommunicera och komma nära andra. Jag la mitt mesta krut på dessa lektioner helt klart!
När man flyttar märker man hur viktigt språk är (haha, jag hade rätt). När vi flyttade till Canada kändes det ju som ”a piece of cake” och hur lätt som helst att hänga på engelskan. Klart vi lärde oss en massa där, men engelskan, den satt sedan plugget i Boston och funkade. Kändes nästan som på svenska. Sällan man saknade ord (jo när jag en gång ringde akuten då Mimi var blå i ansiktet av krupp och jag var själv hemma med barnen – en taxi till akuten, thank you very much!) och de flesta samtal bara flöt på. Inte mycket tunghäfta där inte. Kändes som mammas gata vi hade flyttat till.

Tills man flyttar till FRANKRIKE då. Håll i hatten. Alltså, helt ärligt är jag helt OK på franska. Den var ju helt klart ringrostig när vi flyttade. Men. Sex år av skolfranska, au-pair för 22 år sen, (hello!) och så tre terminer franska i Lund. Jag har ju en grund. Men allt det där var ju ett tag sen…bara att kasta sig ut för stupet liksom och börja om och fylla på. Och jodå jag klarar mig. Jag förstår det mesta av det jag hör på TV, Radio och i samtal med andra. Men jag saknar många ord, verbformer, uttryck! Och ibland låter det inte alls som jag tänkt mig. Jag hör att jag säger fel, men vet inte alls vad jag borde sagt…en UTLÄNNING med begränsat språk helt klart! När jag blev stoppad av polisen lockade jag fram ett litet leende hos konstaplarna när jag sa: ”det gjorde jag i nästa vecka 😉 ”
– Öh, förra menar jag! Man får ju liksom inte lika stor auktoritet mot andra när man pratar knasigt…

Jag tycker alla människor borde testa att bo utanför sitt hemland och leva i en miljö med ett språk man inte fullt behärskar. Man fattar hur det känns för alla modiga människor som tvingats lämna sitt land och bosätta sig långt hemifrån i ett nytt land (inte helt frivilligt som vi). Att inte fatta systemet, inte kunna tala språket, inte känna någon. Man blir inte så kaxig då. Efter senaste tidens debatt i Sverige om SD och deras dårskap bland partimedlemmarna, skulle jag vilja skicka dem alla utanför sin comfort zone och se hur tuffa de är då. Språk är makt. Skälla ut någon på ett språk man inte kan 100%igt, blir liksom inte lika starkt.

Det är så bra att få uppleva hur det är att inte ha ett fullkomligt språk. Det begränsar. Gör saker med en. Jag är ju vanligtvis en ganska snackig person. Men när orden tar slut så gör dem. Skönt för alla andra och nyttigt för mig.

Ester börjar så smått lära sig riktigt bra franska i skolan. Till sommaren räknar vi med att hon är helt tvåspråkig. Stefan – well, låt oss säga att han kämpar på! Tre år skolfranska i högstadiet och sen stopp. Bit i den.

Men, det händer att jag får handsvett om jag måste ringa läskiga telefonsamtal! Och efter två timmars fika hemma hos en kompis kan jag bli helt slut i rutan. Det är ju som att vara på föreläsning i två timmar. Inte riktigt, men nästan!
Och igår hos doktorn, beskriva exakt hur och var i magen jag har ont…för att inte tala om alla kroppsdelar! Kan ju dem knappt på svenska. På tal om kroppsdelar, minns jag TYDLIGT en yogalektion i Vancouver. Jag står dubbelvikt med huvudet mot fötterna och läraren säger: put your palms on your shins! Mycket märkligt tycker jag men står där snällt och håller handflatorna på hakan, fortfarande helt dubbelvikt. Ny pose liksom. Hm, nej det var inte chin=haka, som avsågs som jag trodde utan shin=skenben.
Haha, alla språkförbistringar får mig att le. Ha en underbar fredag alla!

ps. Tipsar om kul app för alla som gillar att hänga med sina smartphones! Nordstedts Franska quiz som kan hålla en sysselsatt i evigheter! Finns på engelsks också och säkert också fler språk 😉

20121123-124700.jpg

20121123-124711.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s