Franska bilister

Det är många saker att lära sig när man bor i ett nytt land. Typ det mesta, faktiskt! Och nya saker tillkommer ständigt, ju mer inbodd man blir. Att köra bil är en sådan grej. Försöka hänga med i tempot och fatta hur man ska bete sig, sådär i allmänhet. Fransmännen har ganska små bilar, häromkring i alla fall (Genève undantaget). Vad jag vet gäller det även för Paris och Rivieran. Hursomhelst. Med dessa små bilar kör man sedan i 190 i knutarna här på våra små alpvägar. Med livet som insats. Tutar om de tycker man kör för långsamt (jo, det gör man tydligen). Hetsigt temperament i trafik-form.

Här i landet är det 50 km/h inne i byarna, men blir sen direkt 90 om det inte står något annat. Värsta Ari Vaatanen-axningen krävs, alltså. Framförallt, om ens medtrafikanter ska hållas nöjda då. På motorvägen däremot, håller alla hastigheten och är nästan lite mesiga om jag får säga det. Då är det bara strax över 90 de kör, okej 110 då, men inte mer. Helt obegripligt hur man kan köra som vansinniga dårar på alpvägar med stup rakt ner och ingen vägren, för att sedan köra ut på motorvägen och såsa! Eller, vad är det jag missat? Jag hade behövt den informella franska bilskolan, som förklarar lite hur det står till i trafiken här. Lite Anita och Televinken, på franska och för vuxna. ”Innan du går över gatan, se åt båda hållen…”

När vi bodde i Kanada, då var man tvungen att ta nytt körkort. Det svenska körkortet gällde bara i tre månader. Att det var så, fick vi reda på efter ca 6 månader…Sen var det till att börja plugga teori (jo, det skiljer sig lite åt) och sen boka uppkörning. Då vi 1) redan kört olagligt länge var vi liksom vana och det kändes inte som värsta brottet 2) jag hade haft körkort i typ 18 år redan – kändes det hela som en ganska enkel grej. Jag körde själv i egen bil till uppkörningen, pa
parkerade utanför och anmälde mig 😉

Det hela började med att killen stod utanför bilen och bad mig signalera med lamporna och blinkers så att dessa funkade. Jag råkade då totalt spruta ner honom med spolarvätska! Otroligt pinsamt såklart. Sämsta starten på en uppkörning. Well, för att fatta mig kort. Cirka en timme och 15 trafiköverträdelser senare, hade jag kuggat. Alltså, jag trodde killen skämtade! Jag är verkligen inte någon fantastisk bilförare, men jag hade kört bil mycket och gärna i 18 år typ och tyckte att jag kunde köra bil. Och jag kanske tog väl lite lätt på uppkörningen, men ändå…

Jag hade kört för fort 4 gånger, stannat lite för lätt vid stoppskylt (oh, oh, detta har jag ju redan åkt fast för här i La France), tagit med handen på insidan av ratten, stannat ute i en korsning för att svänga vänster med vridna däck!, ja och en massa andra grejor….Så pinsamt och irriterande! Jag var både ledsen och ARG när jag satte mig i bilen och körde hem själv efteråt. Bilskoleläraren, stod utskälld på trottoaren och skakade på huvudet när jag susade iväg, olagligt körkortslös, hemåt.

(Jo, några veckor senare tog jag det där körkortet! Men riktigt nöjd var jag aldrig med det där kortet, då ens vikt var tvungen att stå med. Har aldrig ljugit så mycket i hela mitt liv 😉 )

Här i La France måste man byta in sitt svenska körkort mot ett nytt franskt inom ett år. Ännu är det inte gjort. Efter ett år, måste man ta ett nytt. Och NEJ, den processen tänker jag inte gå igenom igen!!! Never. Då lär jag kugga för att jag kör för sakta på alpvägar och ev lite för långt från stupet? Pronto ska vi åka och fixa de franska körkorten, maken och jag!

20130127-095848.jpg

French cars, Pinterest.

8 tankar om “Franska bilister

  1. Samma sak här i Madrid. Spanjorerna kör en hel del över hastighetsbegränsningarna på de mindre vägarna, kör om bussar och skolbussar hur som haver – att köra om en skolbuss som stod stilla var det i princip dödsstraff på i USA! – parkerar så man blir mörkrädd… the list goes on. Men på motorvägarna håller de hastigheten, tror det beror på att fartkamerorna finns utmed motorvägarna… Och så tutar de i tid och otid. Morr!

  2. Hm, jag fick reda på att man måste byta ut sitt svenska körkort inom ett år för bara några veckor sen, och det är nu tre år sen jag flyttade tillbaka till Frankrike.. Oops!

    Jag tror inte att man måste köra upp däremot? Utan bara skicka in blanketten som heter ”Conversation de permis de conduire étranger”. Det är i alla fall vad jag kommer att göra, har fyllt i det idag och det ligger och väntar på att postas. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s