För tio år sen

Tio år. Tiden går så fort! Våren 2003 var jag mammaledig med vårt första barn, som snart skulle fylla ett helt år. Vår fina fina son. Vi bodde i vårt allra första egna hus, ett litet gammalt gathus i ”skånelängastil” i en liten by söder om Malmö. Detta gamla hus med så många knasiga skrymslar och vrår, totalt opraktiskt, men med en massa charm om man bara ville se det. Som vi älskade det! Utsikten över kohagen mittemot. Solen som gick upp över söderslätt. Kyrktornet i Håslövs kyrka, man såg genom det lilla toalettfönstret. Kaffe på trappan i solen vid lilla byagatan (eller gin&tonic också för den delen). En perfekt liten trädgård där vi planterade rosor och pioner, kärleksört, lavendel, malva och en massa örter. Allt växte som ogräs i den grymt bördiga jorden. Nära till Malmö och Köpenhamn, men ändå mitt på landet.

En massa härliga grannar hade vi! Vid brevlådorna (vi hade köpt en ny fin brevlåda från Bauhaus med nyckel), frågade en av by-tanterna, på tal om låset, ”tror ni nån ska stjäla era räkningar”…haha, vi var inte de självskrivna byborna tydligen.

Närmsta granne hette Marko och var en galen alkoholiserad finne med väldigt få tänder. Han jobbade som sopåkare och samlade skrot. Hans hus såg ut som ett skrotupplag och passade inte riktigt in i vår nyvunna by-idyll. Men vi valde att se honom från hans charmiga sida, så gott det gick. Han berättade att han tyckte om oss bättre än de förra ägarna och erkände att han hade brukat hälla ”roundUp” i deras krukor så att blommorna skulle dö. Alltsom oftast var han full och hängde över vårt staket på baksidan och frågade om jag ville smaka hans ”finska pinne”….öhh, nä tack.

Ängavallens gård låg ju ”nästgårds” och vi gick dit och köpte deras urgoda korvar och kött och delikatesser. Tog miljoner turer med barnen och kollade in de glada grisarna.

I huset brevid hade finaste familjen Grahn flyttat in (jodå, lite hade vi med saken att göra, de var väldigt nära att flytta in i en lägenhet i Malmö, men det ordnade vi fint). Exakt hur fina de var visste vi inte då, eftersom vår vänskap precis börjat. Vi anade ju lite, då den ena av de två faktiskt var Stefans kusin. Deras son Axel, är född 9 dagar före vår Malte och blev Maltes självskrivna bästa vän. Så många mysiga stunder vi hade där i grann-husen med våra söta killar, både de stora och små. Fika-stunder, shopping-turer, lek i varandras hus, gemensamma luncher, vi gjorde allt tillsammans och den tiden var helt underbar!

Då för exakt tio år sen, satt Cecilia i köket och drack kaffe och berättade att hon var gravid. Barn nummer två skulle födas bara 15 månader efter barn nr 1. Hon var överlycklig och tycke planeringen var toppen! Jag var smått förstabarnschockad fortfarande och tyckte det lät helt galet! Våra stora killar var ju bara sådär 9 månader. Cecilia tyckte att vi skulle hänga på och försöka skaffa barn nr 2, så perfekt när vi bodde bredvid varandra och kunde vara mammalediga ihop igen. Jag bara skrattade. Några veckor senare, var det Cecilia som skrattade, då jag berättade att jag OCKSÅ var gravid. Totalt chockade var vi, det var verkligen så oplanerat. Jag trodde inte man kunde bli gravid när man fortfarande ammade och knappt hunnit fatta att man fått sitt första barn. Well, det kan man. Så gick det i alla fall till där på landet, i det lilla huset. Och chocken som väntade oss runt hörnet med de där nya små barnen, den får jag återkomma till. Men Cecilia hade en poäng, det var en j-kla tur att vi hade varandra i det kaoset som väntade, att vi gjorde det ihop. Hade aldrig klarat det annars. Men med tio års perspektiv, kan jag hålla med att resultatet var riktigt lyckat!

IMG_0388

4 tankar om “För tio år sen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s