I officially give up!

I elva månder, har vi försökt med konststycket att registrera vår bil i Frankrike. Hur jävla svårt kan det va tänker man? Ett papper, en besiktning och några skyltar, så borde det vara klart, liksom.

Nej, för detta är La France. Landet som sätter sin ära i att: ju fler papper som ska fyllas i, stämplas, vidimeras, undertecknas med rätt jävla penna, arkiveras på 17 ställen och skickas hit och dit, besöka konstiga kontor på knasiga tider med alla papper med dig, desto bättre är det!

Idag har jag spenderat dagen, i alla fall en ganska stor del av den, med att besöka konstiga kontor med vår numera tjocka ”file” av märkliga intyg om bilen…Den har undersökts – två besiktningar före denna redan gjorda, in i minsta detalj…!

Helt ärligt, nu jag ger upp nu! Vår file är tjockare än telefonkatalogen (finns den längre?) och inte hjälper det. Inga franska skyltar här inte. Kanske, men först måste dagens file skickas till Lyon, behandlas, svenska myndigheter kontaktas, åtgärder fixas på bilen…och sen ska den nätta summan av 2000€ betalas in (med check såklart!). Då kanske, Madame.

Idag konstaterades att vi måste byta säkerhetsbälten, framlyktor, sätta på reflexer på kofångaren bak, samt åka till Paris för att göra utsläppstest – och säkert en hel massa annat, som jag inte begrep.

Det krångliga är ju att vi köpte bilen i Canada och körde där i tre år och har sen kört i Sverige i några till. Trodde i min enfald att det borde vara hyfsat smidigt att ta en bil från ett EU-land till ett annat. NÄÄÄ är det enkla svaret på det. Istället fick jag idag stå och leta efter bokstaven E på framlyktorna någonstans tillsammans med en inspektörsgubbe (E fanns ej). Så trött! För då är de lamporna inte EU-approved. Fast gjorda på Valeo var de!!! Jag gick efter en stund över till att beundra Mt Blanc-massivet istället, genom bilbesiktningshallen. Man ser det om man tittar noga ut genom öppningen.

20130502-220149.jpg

20130502-220300.jpg

Ett styck bil till salu alltså, billigt. Måste bara köra hem den till Sverige först, men det känns som en piece-of-cake i jämförelse med alternativet.

Låter jag lite irro? U bet. Men. Imorgon är en annan dag och då är expat-livet enbart spännande igen.

5 tankar om “I officially give up!

 1. Japp, fransk administration…

  För oss gick det relativt enkelt. Men då hade ju vi en bil från Sverige. Vi behövde ”bara”: Fylla i en massa blanketter, beställa ett papper från Ford med något långt nummer som står under framhuven på bilen, betala då 250 € för det pappret som intygade att bilen kan köras även i Frankrike. Spendera ungefär 5 timmar på la préfecture med kopior på alla papper från bilen samt en besikting, betala 200 € för la carte grise och sen 40 € för de nya registreringsskyltarna. Et voilà!

  Nej men det låter nästan som att det är enklast att sälja er bil. Men då måste ni ju köpa en ny här som inte är helt enkelt heller… Men då rekommenderar jag er att köpa från ett garage som tar hand om nytt carte grise och nya registreringskyltar åt er.

  Lycka till! 😉

  • Åååå, det gör mig ännu argare!!! Vår andra bil betalade vi 2500€ för…och den hade också bara kört i Sverige och var bara några år. Processen var ganska enkel, bara ett tiotal papper eller så….Detta bekräftar vad jag gissar och tror, dvs att det beror på vem man stöter på i administrationen. Den bilen hade vi dessutom vår flytthjälp som
   fixade. Dubbel-suck. Vad kan vara jobbigt med att köpa en bil då?!
   Stor kram till dig

   • Oj nu var jag sen med att svara! Sorry!
    Det som kan vara jobbigt med att köpa bil är ju att man, igen, måste till la préfecture för att fixa la carte grise = papper att fylla i och så en massa kopior ge till dom som t.ex EDF-faktura. Men som sagt så kan ju ett garage fixa det år er ibland och det är verkligen smidigare.

    Men som du säger så beror det ofta på vem som sköter administrationen och hur samarbetsvillig den personen är. Försök förklara att du är svensk och att du inte vet hur man gör allt här än (även om det inte är sant!) och att hon/han måste förklara exakt vad du ska göra. Och försök att inte bli arg, då sätter dom sig på tvären och vill inte hjälpa till, det fungerar att smöra för dom =)

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s